LichtKunstGouda | Verlicht!

Na 4 jaar afwezigheid is LichtKunstGouda weer terug! De 9e editie met 9 werken. 

Het thema van deze unieke lichttentoonstelling is ‘Verlicht’ en vindt plaats in het pand van De Firma en nog zo’n 8 andere binnen- en buitenlocaties in de directe omgeving. De kunstwerken zijn speciaal voor het thema samengesteld door curator André Groeneveld van De Firma.

Verwonder je over vonkende ­­­gloeidraden, lichthalo’s, regenboogkleuren, een sprookjesachtig verlichte tuin, optische lichtcirkels en ontdek de ‘verlichte’ gedachten bij deze lichtkunstwerken.

Veel van de lichtkunstinstallaties van de deelnemende kunstenaars zijn vaak alleen te zien tijden grote lichtfestivals als Glow Eindhoven en Amsterdam light Festival, maar nu is hun werk twee weken lang gratis te bewonderen in de compacte setting van het historisch centrum van Gouda. Mis het niet!

Start route: Achter de Kerk 13.  Open: 17.00 – 21.00 uur.
Tijdens Gouda bij Kaarslicht 15 december 17.00 – 22.00 uur.
Te zien van 14 t/m 24 december. Maandag en dinsdag gesloten.
Gratis entree.

Ga naar de website  www.lichtkunstgouda.nl voor meer informatie en het programma.

Vrijwilligers gezocht!
Om LichtKunstGouda dit jaar weer tot een succes te maken zoeken we vrijwilligers voor de binnenlocaties die bezoekers vertellen over de expositie en een oogje in het zeil houden voor de veiligheid van de lichtkunstwerken.

Alle vrijwilligers krijgen vooraf een instructie over de locaties en de werken. Dus geen zorgen, ook als je nog nooit zoiets hebt gedaan ben je van harte welkom voor 1 of meerdere avonden!
Informatie en aanmelden: voorzitter@gmail.com

Transition

Tentoonstelling van firmanten Anita Gaasbeek, Astrid den Haan, Marin de Jong, Nicolas Manenti en Saskia Vergunst. Te zien vanaf 8 november.

Beweging is altijd gaande, stilstaan is de actieve overgang naar de volgende stap. We groeien, bloeien en stoeien. Een opwaartse stroom van fases.
Bezoeken zijtakken en nemen stapjes terug. Een niet te stoppen reis van constante gedaanteverwisselingen van het mentale en fysieke in ons.
Bewust samenwerken met de omgeving.
Intuïtief meebewegende kindervoetjes die zich al dansend door het leven in een choreografie laten passen.
Met zijn allen in dezelfde trein met zijn vele wissels als eigen idealen.
We stappen in, zijn onderweg om uit te komen op ons laatste station. Tijd om uit te checken, een nieuwe transitie is al in wording.

Opening: vrijdagavond 10 november: 20.30 uur, inloop vanaf 20.00 uur.


© Astrid den Haan (download afbeelding voor pers)

 


© Marin de Jong (download afbeelding voor pers)


© Nicolas Manenti (download afbeelding voor pers)

 


Saskia Vergunst (download afbeelding voor pers, © Fotografie P. van de Werf)

Downloads bovenstaand beeldmateriaal:
Te gebruiken door redacties voor publicatie over de expositie met vermelding van de naam van de kunstenaar en of fotograaf.

De Reis – Ank van der Wal

In deze tentoonstelling neemt Ank van der Wal jullie mee op een deel van haar reis in de kunst gedurende de afgelopen jaren. Een ware ontdekkingsreis van ideeën en materialen zoals textiel, bamboe, leer en hout…

Materialen. Tegelijk met het ontstaan van een idee voor een kunstwerk verschijnen ook al vage beelden met betrekking tot de materialen waarmee zij wil en kan werken. Vervolgens onderzoekt ze uitvoerig de visuele en technische mogelijkheden geopperd door de materialen zelf en slaat daarbij graag de ambachtelijke weg in, kortom: er wordt gestikt, vervormd, gezaagd en verhard…
En zo, al doende, zoekend, min of meer spelenderwijs vinden haar ideeën en ontwerpen uiteindelijk hun gewenste beoogde vorm.

Ideeën. De onderwerpen zijn uiteenlopend en stemmen niet altijd vrolijk. Klimaatverandering, migratie zijn zoal thema’s die Ank erg bezighouden…

Maar er is ook de speelse kant, het pure beeldende, de grapjes en schoonheid van plooien, schaduwen, ritme, licht…

Download beeldmateriaal
Te gebruiken door redacties voor publicatie met vermelding van naam kunstenaar en expositie:

Ank van der Wal – De reis

Vrouwen met perspectief

In de kunstgeschiedenis is de vrouw altijd een populair onderwerp geweest, vaak geschilderd als een object van schoonheid en lust. In de moderne kunst is er echter een verschuiving geweest naar het portretteren van vrouwen met perspectief en diepte, waarbij de nadruk ligt op hun eigen kracht en emoties.

Een bekend voorbeeld hiervan is het werk van Frida Kahlo, die haar eigen leven en pijn en lijden uitdrukte in haar zelfportretten. Haar werk toont de vrouw als een complex wezen met een eigen verhaal en geschiedenis. En het werk van beeldhouwer Barbara Hepworth voegde een nieuw hoofdstuk toe aan het abstract weergeven van vrouwelijke vormen en thema’s.

Deze nieuwe benadering van kunstbeoefening heeft zeker ook een rol gespeeld in de grotere waardering van vrouwen in zowel de kunst als in de samenleving als geheel. Sterke vrouwen met een eigen doel. Kortom, vrouwen met perspectief is thans een relevant thema in de kunst, dat kunstenaars blijvend erkennen en uitdiepen.

Ook in deze tentoonstelling van Marianne Lint en Jos van der Biezen staat het weergeven van de vrouw in een bewegend perspectief centraal. Met vergezichten en krachtige vrouwenportretten en torso’s, met uit steen gehakte serenades en danseressen.

De tentoonstelling opent op donderdag 24 augustus om 20.30 uur. Inloop is vanaf 20.00 uur.

Openingstijden expositie: woensdag t/m zondag, 12.00 – 17.00 uur.

Jos van der Biezen – Footnotes

Marianne Lint – Haar in de wind

Downloads beeldmateriaal
Te gebruiken door redacties voor publicatie met vermelding van naam kunstenaar en titel:
Foto ‘Footnotes’ – Jos van der Biezen
Foto ‘Haar in de wind’ – Marianne Lint’

Shop Art

In de zomerexpositie ‘Shop Art’ exposeren zo’n 30  kunstenaars bij De Firma. De kunstwerken zijn divers en vriendelijk geprijsd, maximaal €150. De titel van de expositie is een knipoog én een oproep om kunst te kopen: de expositieruimte is een ‘kunstwinkel’ en biedt gelegenheid tot unieke kadootjes of wat moois voor jezelf. Je kunt direct betalen én het kunstwerk gelijk meenemen.

Het getoonde werk is zeer divers en voor een breed publiek: je treft er sieraden, schilderijen, fotografische kunst, beelden en grafische kunst en zowel abstract als realistisch werk. De exposanten zijn allemaal Goudse of regionale kunstenaars. Ook als je alleen de expositie wil zien, is het moeite waard om het kunstcentrum geheel vrijblijvend binnen te lopen. Wellicht kom je toch nog in de verleiding iets mee te nemen.

Openingstijden: woensdag t/m zondag, 12.00 – 17.00 uur.

Beatrijs van Rheeden – Keramiek en haakwerk ineen

Beatrijs van Rheeden werkt al sinds 1991 als keramiste. Haar werk is duidelijk gestoeld in de moderne kunst van de 20ste eeuw in Nederland, van abstracte vorm, heldere lijnen en een minimalistische inslag. De beelden van Beatrijs zijn abstract in de zin dat ze niet verwijzen naar iets anders dan zichzelf. Haar proces is intuitief met een eindeloze fascinatie voor patronen en structuren.

Porcelein en haakwerk
In haar recentere werk is Beatrijs begonnen het porselein te combineren met haakwerk. Deze combinatie geeft haar de vrijheid tot een speelser soort werk. De objecten die dit oplevert zijn als een soort dialoog tussen het porselein en het haakwerk. Zowel in het porselein als in het haakwerk vindt zij een grote vrijheid om vormen te maken en zoekt tegelijkertijd altijd naar de grenzen van wat mogelijk is. Het ambachtelijke aspect is een belangrijk onderdeel geworden van de expressie die zij stopt in haar objecten.

Deze expositie is tevens onderdeel van de keramiekroute van de Goudse Keramiekdagen tijdens hemelvaart 18 mei en vrijdag19 mei.

Beatrijs van Rheeden exposeert in binnen en buitenland, en is sinds kort lid van de International Academy of Ceramics. Haar werk is opgenomen in verschillende musea in binnen en buitenland. In 2009 won Beatrijs van Rheeden de Westerwald Prijs voor scultpurele keramiek in Hoehr-Grenzhausen en in 2017 won ze de Neue Keramik Prijs in Oldenburg en kreeg een solotentoonstelling in het Landesmuseum in Oldenburg in 2018, waarvoor zij een installatie maakte. Met deze Installatie werd ze vervolgens geselecteerd voor een tentoonstelling in Korea tijdens de Korea Keramiek Biennale.

Marin de Jong – Something Wonderful

In deze tentoonstelling van beeldend kunstenaar Marin de Jong komen bergen, raketten en de elementen water, vuur en lucht bij elkaar in een totaalpresentatie. Marin de Jong legt op gestyleerde wijze verband tussen de Romantiek en zijn focus op hoge bergen en woeste elementen. En het nu, waarin een economisch verkenning van de ruimte plaatsvindt.

De tentoonstelling opent op zaterdag 3 juni om 15.00 uur. Inloop is vanaf 14.00 uur.
Openingstijden expositie: woensdag t/m zondag, 12.00 – 17.00 uur.

Over Marin de Jong
Marin de Jong studeerde aan de Willem de Kooning Academie en werkt vanuit zijn Rotterdamse atelier. Hij is een multi-disciplinaire kunstenaar, met een focus op schilderen. Binnen deze discipline werkt Marin met ei-tempera. Een klassieke werkwijze om, op basis van ei-dooiers, oliën en pigmenten verf te maken. Hij voelt zich hiertoe aangetrokken vanwege de kennis en het vakmanschap dat nodig is om tot een perfect resultaat te komen. Aandacht voor het maakproces is voor Marin in al zijn werk belangrijk. Hij laat zich daarom inspireren door makers en culturen waarin duurzame waardecreatie hoog in het vaandel staat. In recente jaren reflecteert Marin in zijn werk op de Romantische aspecten in de hedendaagse samenleving, en uit hij kritiek op de commercialisering van de kunst. Parallel daaraan experimenteert hij met de vraag welke zeggingskracht kunstwerken nog hebben als ze van hun beeldende waarde worden ontdaan.

Over de tentoonstelling Something Wonderful
Ik sta aan de voet en staar naar de top. Daar, daar is een plek en een moment waarop ik alles kan overzien. Grenzen zullen verdwijnen, een nieuwe horizon zal zich ontvouwen. De menselijke verbeeldingskracht overwint, chaos en twijfel verdwijnen als sneeuw voor de zon. En verder…verder komt alles en niets samen en het zal prachtig zijn.

Nu de strijd tussen conservatisme en vooruitgang verder verhardt, groeit de hang naar authentieke ervaringen. In de Romantische traditie reageert de kunstenaar op deze omstandigheden door een zoektocht naar artistieke integriteit en het verkennen van onbekende werelden. In ‘Something Wonderful’ omarmt Marin de Jong deze traditie, door het tonen van fantastische werken over vooruitgang en avontuur. Tegelijkertijd levert hij kritiek op de, in zijn ogen, naïeve hang naar authenticiteit. Immers, onze gang naar het onbekende, naar de final frontiers, resulteert in een commerciële infrastructuur uitgerold voor de massa.

Marin de Jong - Something Wonderful

Daar waar het verloren gaan van de status-quo tot escapisme leidt, is in de hedendaagse samenleving kapitalisering van het grote avontuur het onvermijdelijke resultaat. Opnieuw focust Marin hiermee op de keerzijde van het menselijk handelen, een onderwerp dat dwars door Marin’s oeuvre snijdt. In ‘Something Wonderful’ toont Marin de Jong een wereld van vergezichten, van mountaineering en space exploration. De getoonde werken zijn enerzijds een uiting van artistieke expressiviteit, ze lijken vol verwondering een nieuwe wereld te verkennen. Tegelijkertijd bevatten zij een diepere, kritische laag. Want naast hernieuwde aandacht voor het natuurlijke en voor de verbeeldingskracht, klinkt cynisme over zich immer herhalende patronen van commercialisering door.

In ‘Something Wonderful’ vervolgt Marin de Jong zijn pad langs de randen van de Romantiek en zoals in eerdere tentoonstellingen is niets wat het lijkt. In een wereld waar verschillende waarden strijd met elkaar leveren, leeft de strijd in de kunstenaar om zijn positie in de samenleving: is hij een beeldenaar of een criticaster?

Naar website van de kunstenaar