Expositie
Verwacht

Autobahn

21 augustus 2024 - 15 september 2024

Een groep van vijf jonge kunstenaars werkte samen aan een project rond het thema snelweg. Hun schilderijen zijn van 21 augustus t/m 15 september te zien bij De Firma.

Snelweg, het is bijna een emotioneel woord, een symbool van een verleden waarin de droom van vooruitgang en mobiliteit onlosmakelijk verbonden was met de auto. Het dagelijks leven en tweede huis van veel pendelaars en beroepschauffeurs. De droom van individuele vrijheid en tegelijkertijd een netwerk dat als aderen door Europa loopt en op betrouwbare wijze goederen levert.

Dit netwerk heeft zijn eigen esthetiek, die noch sentimenteel landelijke idylle viert, noch de betekenis en geschiedenis van stadscentra weerspiegelt. Ontketende dynamiek, bevrijd van idylle en pathos, karakteriseert het beeld van de snelweg. Nuchterheid, neutraliteit, rechte lijnen naar de horizon.

Het komt pretentieloos over, zonder franje, een dienende functie. Tegenwoordig is het gevuld met borden voor het besparen van benzine en veel reizigers met een slecht geweten. Hier verlichten neonlichten de nacht en stopplaatsen zijn 24/7 open. De somberheid van vervuilde parkeerplaatsen, verlaten huisdieren, betaalbare liefde en door de tijd vergeten motels wordt gecompenseerd door de ongelooflijke uitgestrektheid en onverwachte tederheid van een zonsondergang.

Schilderen we een beeld van een overrijp tijdperk dat wanhopig behoefte heeft aan verandering, misschien zelfs het afscheidslied voor de mensheid? Hoe denken wij dat de toekomst van snelwegen eruit zal zien? Is het de geëlektrificeerde individuele mobiliteit die de snelwegen binnenkort in een nieuwe uitlaatvrije glorie zal laten schitteren? Of zullen deze wegen verouderd raken en uiteindelijk worden overgelaten aan de wildgroei van de natuur?

Kunstenaars Frauke Bohge, Joeri Lefévre, Janko Göttlicher; Cédric Visser en Corinna Weiner ontmoetten elkaar in Noordwijk waar ze een week samen schilderden en ideeën uitwisselden. Allen gaan ze intensief om met bijzondere plekken in hun schilderkunst en zo ontstond het idee om samen een project te ontwikkelen rond het thema snelweg. Een gezamenlijke reis van Amsterdam naar Berlijn, waarbij het eindeloze tafereel van snelwegen aan hen voorbij trekt, gaf hen de gelegenheid de sfeer op te snuiven en beelden, schetsen, foto’s en video’s te ontwikkelen. Dit materiaal vormde het uitgangspunt voor verder werk in de studio. De traagheid van het medium schilderkunst vormden voor de kunstenaars een uitdagend contrast met de snelheid en de dynamiek van het onderwerp. In hun werk gaan ze de confrontatie aan met het realisme en met hun eigen visies en droombeelden.