Activiteit
Geweest

Brugwachters uit de onderwereld

18 februari 2024 - 29 februari 2024

Vanaf 29 december heeft het brugwachtershuisje van de Kleiwegbrug te Gouda nieuwe bewoners: wezens uit de onderwereld. Na een fotoshoot, een ballotage, selectie aan de poort en slapeloze nachten zullen zij het huisje gaan betrekken.

Zelf hebben zij geen brug nodig om naar de andere oever te komen, niet geplaagd door obstakels, geen vertraging, geen files. Zij gaan onder de grond. Een heipaal kun je wel ontwijken. Boven de grond is een worm een alien in een ander universum. Een Golemachtige verschijning, beweging zonder ledematen, tweeslachtig, geen armen en benen, geen vingers geen tenen.

Het brugwachtershuisje heeft de functie neergelegd. Eerder huisde daar de macht om mensen te laten wachten, net te laat te laten komen, de trein te laten missen. De doorvaart te verlenen, of schaatsers te laten klunen.

De samenkomst lijkt toeval, maar eigenlijk hebben ze veel gemeen. Beroofd van hun oorspronkelijke context, bundelen zij de krachten. Het brugwachtershuisje in ruste is een mooie plek om aan de oppervlakte te komen, veilig en onthullend tegelijk. Als het donker wordt komen zij tot leven.

Het lichtkunstwerk in het brugwachtershuisje is gemaakt door Sandra Hogesteeger en Reyer Jansweert. Het werk is te zien in het Kleiwegbrughuisje tot eind februari.