Expositie
Afgelopen

Kunstenaarscollectief X3 – Wij hadden vleugels

23 januari 2024 - 03 maart 2024

In de multimedia tentoonstelling ‘Wij hadden vleugels’ toont Kunstenaarscollectief X3 een verhaal van vergankelijkheid. Leven met de dood in verschillende realiteiten inspireerde de drie kunstenaars van het Goudse collectief tot het maken van deze bijzondere tentoonstelling.

In de periode 24 januari t/m 3 maart toont X3 een drieluik bestaande uit 3 tentoonstellingen over verschillende facetten van leven met de dood. Gedurende het drieluik verandert het beeld totaal, een proces van verandering wordt zichtbaar. Van de realiteit van het aankomende sterven, de onontkoombare eeuwige afwezigheid tot voortleven, bewaarde en gevonden sporen, alleen en samen verder gaan.

Een van de leden van het collectief, Ria Volk is 22 november j.l. overleden aan de gevolgen van borstkanker. Haar ervaringen en die van haar collectiefgenoten Arjenne Vossepoel en Annemarie van Hooff worden op indrukwekkende wijze zichtbaar gemaakt in de tentoonstelling. Persoonlijk en universeel, o zo herkenbaar, dicht-op-de-huid, confronterend, hier en daar somber, maar ook hoopvol en licht, het lichte.

Het collectief heeft in de periode juli-november 2023 als artist-in-residence in het Dijkhuis op GOUDasfalt gewerkt aan de voorbereidingen voor deze tentoonstelling. De bezoekers die dit proces volgden omschreven het werk en de verschillende exposities aldaar als poëtisch, vernieuwend en bijzonder.

Bij De Firma zal de tentoonstelling een nieuwe fase ingaan. De bezoeker wordt uitgenodigd meerdere malen terug te komen om zich telkens opnieuw te laten verrassen. Gedurende de periode wordt de tentoonstelling gewisseld; er gaat werk weg, er komt werk bij. Het beeld verandert, een proces van transformatie wordt zichtbaar. Een leven, een liefde, vasthouden, loslaten… leven met de dood. Over hoe de wereld telkens uit elkaar valt en wij telkens verder gaan. Wij hadden vleugels….

PROGRAMMA

I  in de kapel | 24 januari t/m 4 februari
OPENING – vrijdag 26 januari, 20.30 uur (inloop vanaf 20.00 uur).
Een inleiding op de tentoonstelling

II  in de stilte | 7 t /m 18 februari
TREURWURMEN – zaterdag 10 februari, 20.30 uur (inloop vanaf 20.00 uur)
met muziek, poëzie, spoken word van verschillende muzikanten, kunstenaars en dichters.

III in de wereld | 21 februari t/m 3 maart
KUNSTENAARSGESPREK – vrijdag 23 februari, 20.30 uur (inloop vanaf 20.00 uur)

Wees erbij, het wordt bijzonder.

Samen met Ria hebben we met veel genoegen aan deze tentoonstelling gewerkt; ze keek er naar uit! Wat missen we haar. Met deze tentoonstelling is zij met haar werk nog even bij ons.

X3
Arjenne Vossepoel
Annemarie van Hooff
Ria Volk †