Expositie
Afgelopen

Marin de Jong – Something Wonderful

31 mei 2023 - 25 juni 2023

In deze tentoonstelling van beeldend kunstenaar Marin de Jong komen bergen, raketten en de elementen water, vuur en lucht bij elkaar in een totaalpresentatie. Marin de Jong legt op gestyleerde wijze verband tussen de Romantiek en zijn focus op hoge bergen en woeste elementen. En het nu, waarin een economisch verkenning van de ruimte plaatsvindt.

De tentoonstelling opent op zaterdag 3 juni om 15.00 uur. Inloop is vanaf 14.00 uur.
Openingstijden expositie: woensdag t/m zondag, 12.00 – 17.00 uur.

Over Marin de Jong
Marin de Jong studeerde aan de Willem de Kooning Academie en werkt vanuit zijn Rotterdamse atelier. Hij is een multi-disciplinaire kunstenaar, met een focus op schilderen. Binnen deze discipline werkt Marin met ei-tempera. Een klassieke werkwijze om, op basis van ei-dooiers, oliën en pigmenten verf te maken. Hij voelt zich hiertoe aangetrokken vanwege de kennis en het vakmanschap dat nodig is om tot een perfect resultaat te komen. Aandacht voor het maakproces is voor Marin in al zijn werk belangrijk. Hij laat zich daarom inspireren door makers en culturen waarin duurzame waardecreatie hoog in het vaandel staat. In recente jaren reflecteert Marin in zijn werk op de Romantische aspecten in de hedendaagse samenleving, en uit hij kritiek op de commercialisering van de kunst. Parallel daaraan experimenteert hij met de vraag welke zeggingskracht kunstwerken nog hebben als ze van hun beeldende waarde worden ontdaan.

Over de tentoonstelling Something Wonderful
Ik sta aan de voet en staar naar de top. Daar, daar is een plek en een moment waarop ik alles kan overzien. Grenzen zullen verdwijnen, een nieuwe horizon zal zich ontvouwen. De menselijke verbeeldingskracht overwint, chaos en twijfel verdwijnen als sneeuw voor de zon. En verder…verder komt alles en niets samen en het zal prachtig zijn.

Nu de strijd tussen conservatisme en vooruitgang verder verhardt, groeit de hang naar authentieke ervaringen. In de Romantische traditie reageert de kunstenaar op deze omstandigheden door een zoektocht naar artistieke integriteit en het verkennen van onbekende werelden. In ‘Something Wonderful’ omarmt Marin de Jong deze traditie, door het tonen van fantastische werken over vooruitgang en avontuur. Tegelijkertijd levert hij kritiek op de, in zijn ogen, naïeve hang naar authenticiteit. Immers, onze gang naar het onbekende, naar de final frontiers, resulteert in een commerciële infrastructuur uitgerold voor de massa.

Marin de Jong - Something Wonderful

Daar waar het verloren gaan van de status-quo tot escapisme leidt, is in de hedendaagse samenleving kapitalisering van het grote avontuur het onvermijdelijke resultaat. Opnieuw focust Marin hiermee op de keerzijde van het menselijk handelen, een onderwerp dat dwars door Marin’s oeuvre snijdt. In ‘Something Wonderful’ toont Marin de Jong een wereld van vergezichten, van mountaineering en space exploration. De getoonde werken zijn enerzijds een uiting van artistieke expressiviteit, ze lijken vol verwondering een nieuwe wereld te verkennen. Tegelijkertijd bevatten zij een diepere, kritische laag. Want naast hernieuwde aandacht voor het natuurlijke en voor de verbeeldingskracht, klinkt cynisme over zich immer herhalende patronen van commercialisering door.

In ‘Something Wonderful’ vervolgt Marin de Jong zijn pad langs de randen van de Romantiek en zoals in eerdere tentoonstellingen is niets wat het lijkt. In een wereld waar verschillende waarden strijd met elkaar leveren, leeft de strijd in de kunstenaar om zijn positie in de samenleving: is hij een beeldenaar of een criticaster?

Naar website van de kunstenaar