Expositie
Verwacht

Paul Daelmans – De weg leidt door het oude land

05 juni 2024 - 30 juni 2024

Een vertelling verbeeld in diverse disciplines

Paul Daelmans is vanaf zijn jonge jaren altijd beeldend bezig geweest. Eind jaren ‘90 kreeg hij de behoefte ook een verhaal te gaan maken, gebaseerd op persoonlijke belevenissen. Het verhaal, waaruit hieronder een passage, heeft hij opgeschreven in kalligrafisch schrift met potlood en aquarelverf. De vertelling wordt als metafoor weergegeven met daarbij ook ideaalbeelden: een fantasieland dat in z’n hoofd zit, in een decor van een prachtige natuur. In al zijn hedendaagse kunstuitingen wordt dit verbeeld en is nu samengebracht in de tentoonstelling ‘De weg leidt door het oude land’. 

” Tehener staat weer alleen.
Hij snoert z’n zwarte gordelkoord wat vaster aan, en stopt de van Tahana gekregen nachtkleding in z’n rugtas.

Opeens ziet hij een eindje beneden af de heuvel de staf liggen die hij gisterenavond weg wierp.
Hij loopt eropuit, pakt die, en gaat weer naar de heuveltop terug.

Hij blijft even staan en kijkt naar het zuiden.

Een lange man, kaarsrecht en in het wit gekleed, met op zijn hoofd een hoed van stro met een brede naar beneden gerichte rand en met een lange staf in z’n rechterhand.
Hij kijkt naar het zuidoosten, daar waar gisterenavond de volle maan haar zachte schaduwen wierp, en waar nu de stralende zon staat.

Dan ziet hij een smal paadje de heuvel af gaan.   
Het kronkelt de helling af, waar het even later weer licht omhoog kruipt, om dan te verdwijnen achter een heuvelkam. 
Tehener besluit op dit paadje te gaan, en de weg nemen die hem leidt verder door het oude land.”

Daelmans haalt de inspiratie voor zijn organische tekeningen en schilderijen uit subtiele bladerstructuren van bomen en struiken, waarbij het hem vooral te doen is om het karakter van hun structuur. Zijn potlood/aquarel tekeningen tonen mozaïekachtige effecten. We zien fijne potloodtekeningen van landoverzichten, pentekeningen van bossages en olieverfschilderijen van boomkruinstructuren.  Daarnaast zijn er ook andere disciplines te zien, zoals houtconstructies, mozaïek van natuurstenen, ijzerdraad object, collage en mixed media.

Meer informatie: Paul Daelmans.