Expositie
Afgelopen

Schaduw en licht

18 september 2023 - 15 oktober 2023

Een gezamenlijke tentoonstelling van Ellen Pattenier en Marc Vercouteren toont werk in twee verschillende disciplines met als thema schaduw en licht.

Licht is één van de meest fundamentele elementen in de beeldende kunst. Licht raakt voorwerpen aan. Licht en schaduw is wat vorm zijn plasticiteit geeft aan zowel aan organische, dan wel geometrische vormen. Zonder licht geen schaduw. Beiden zijn essentieel om een beeld te vormen. Lichtval creëert volumes. Het is de combinatie van licht en schaduw die het werk van Ellen en Marc verbindt. Daarnaast hebben zij beiden hun eigen verhaal van waaruit gewerkt wordt.

De tekeningen van Marc Vercouteren hebben als gezamenlijke titel: “Kalos kai agathos”, een begrip dat het verenigd ideaal van Goedheid en Schoonheid verwoordde. Had het bij de Grieken meer de connotatie van nobel of dapper, voor de kunstenaar is het meer een uiting van morele deugd.

In de schilderijen speelt het zoeken naar evenwicht tussen natuur en cultuur een belangrijke rol. De schilderijen gaan over het zoeken naar zekerheden in deze tijd, een moreel kompas. Door terug te grijpen naar de klassieke wereld zoekt hij naar de fundamenten van beschaving. Zoeken naar een harmonie, zoeken naar een balans tussen stabiliteit en beweging. Zoeken naar een overeenstemming tussen ratio en emotie. Anderzijds is er een verlangen naar sublimiteit en natuurbeleving. Ontsnappen , dromen en verlangen. Een melancholische behoefte aan een harmonische wereld.

Het keramische werk is van Ellen Pattenier en heeft als titel L’écriture. Met haar objecten bouwt ze voort met de afdrukken van haar gedraaide werk. Op deze wijze creëert Ellen weer nieuwe objecten van porselein. Iedereen laat zijn afdrukken en sporen na in de wereld en vanuit die afdrukken en sporen ontstaan weer nieuwe inzichten, mogelijkheden en kansen. Ze gebruikt mat wit en zwart, omdat mat een mooie schaduw geeft en geen reflectie van licht. Het witte bladgoud daarentegen zorgt voor het doorgeven van het licht. Zo ontstaat er een mooi spel van schaduw en licht.

De combinatie van hun kunstwerken levert een mooie boeiende tentoonstelling op. Eén die door zijn monumentaliteit in vorm rust uitstraalt.

Opening van de expositie: zondag 24 september 15.00 uur.

Marc Vercouteren – ‘George’

Ellen Pattenier – L’écriture blanc