Firmanten

Firmanten

Ruim 100 professionele kunstenaars uit Gouda en omstreken vormen het fundament van De Firma Kunstcentrum Gouda. Zij zijn de Firmanten.

Ontmoet kunstenaars
De Firma biedt kunstenaars de mogelijkheid om te exposeren<link Exposeren> en tentoonstellingen te organiseren agenda. Maar ook podiumactiviteiten, kunstzinnige projecten en samenwerkingen zijn mogelijk in de tentoonstellingsruimte van De Firma. Daarnaast heeft De Firma het doel om hedendaagse kunst onder de aandacht te brengen bij een zo groot mogelijk publiek. Maar De Firma is vooral een plek waar kunstliefhebbers elkaar ontmoeten.

Korting
Firmanten krijgen korting op activiteiten van De Firma Kunstcentrum Gouda, zoals modeltekenen en lezingen. Ook zijn er kortingsmogelijkheden voor Firmanten bij cursussen en lezingen van de Vrije Academie.

Ben je geen kunstenaar maar wil je wel betrokken zijn bij De Firma? Word dan Vriend van De Firma.

Firmant worden

Kunstenaars uit Gouda en omgeving, van alle disciplines, komen in aanmerking om Firmant te worden. Je wordt daarom van harte uitgenodigd om je aan te melden.

Ballotage
Drie keer per jaar vindt er een ballotage plaats:
Voor 2024 zijn de volgende data vastgesteld
(N.B. er is voor de zomer een extra datum ingepland)

Firmant word je via ballotage. De ballotagecommissie beoordeelt aan de hand van je werk of je wordt toegelaten. Bij een ballotage hanteren we de volgende criteria: zeggingskracht, vakmanschap, ontwikkeling en kunstenaarspraktijk (daaronder verstaan we: doe je mee aan andere exposities, krijg je opdrachten en verkoop je je werk). Om je aan te melden voor ballotage, vul je dit aanmeldingsformulier in. In het document Ballotagebeleid vind je een uitgebreidere toelichting op de ballotage bij De Firma. Voor vragen en meer informatie kun je mailen naar ballotage@defirmagouda.nl.

Firmantenbijdrage
De Firmantenbijdrage van De Firma bedraagt €55,00 per jaar. Vormt deze jaarlijkse financiële bijdrage een bezwaar, informeer dan bij de coördinator naar andere mogelijkheden om een bijdrage te leveren, via coordinator@defirma.nl of 06-29338659.

Exposeren

Tentoonstellingscommissie
De tentoonstellingscommissie is verantwoordelijk voor de programmering en de organisatie van de tentoonstellingen. Exposeren in ons pand, Achter de Kerk 13 te Gouda, gebeurt op uitnodiging van de tentoonstellingscommissie.

De tentoonstellingscommissie bestaat uit:

Karin Winkel (voorzitter)
Marin de Jong
André Groeneveld

Neem contact op met de tentoonstellingscommissie via exposities@defirmagouda.nl

Ruimte voor kunst
De commissie nodigt niet alleen kunstenaars uit om met plannen te komen, maar ook tentoonstellingsmakers die werk van anderen willen tonen. Ook niet-Firmanten met mooie plannen zijn van harte welkom. De Firma Kunstcentrum Gouda streeft naar tentoonstellingen van hoge kwaliteit met veel ruimte voor experiment. Heb je een idee voor een expositie, manifestatie of optreden? Stuur een mail naar: exposities@defirmagouda.nl

Vrijdagavondactiviteiten
Tentoonstellingen van De Firma Kunstcentrum Gouda gaan bij voorkeur samen met een activiteitenprogramma op de vrijdagavonden. Wij vragen exposanten daarom na te denken over een uitnodigend programma. Alles is mogelijk, maar graag in overleg met de tentoonstellingscommissie.

Contract
Als de tentoonstellingscommissie met de kunstenaar(s) tot een afspraak is gekomen, tekenen zij gezamenlijk een contract. Hieraan staan de voorwaarden waaraan een exposant en De Firma moeten voldoen, zoals de verantwoordelijkheid voor transport, promotie, beveiliging, verzekering, surveilleren en verkoop. Bij verkoop die voortvloeit uit een expositie komt 20% van de verkoopsom ten goede aan De Firma Kunstcentrum Gouda. Wil je hierover meer informatie? Stuur dan een mail naar de tentoonstellingscommissie.

Opbouw en afbouw
De duur van tentoonstellingen is meestal vier weken. Tentoonstellingen worden op maandag en dinsdag opgebouwd en weer afgebroken. De Firma is elke week open voor publiek van woensdag tot en met zondag, van 12.00 tot 17.00 uur met uitzondering van 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Monumentaal pand
Onze expositieruimte Achter de kerk 13 is een monumentaal pand. Er kan dus niet zomaar iets worden verbouwd aan deze ruimte. Wel kun je de muren in een andere kleur verven. Overleg hierover van tevoren met de Tentoonstellingscommissie. We vragen je wel de muren zelf te verven.

Afmetingen van de expositieruimte
De vloeroppervlakte van de tentoonstellingsruimte van De Firma is ongeveer 33 vierkante meter. Om ervoor te zorgen dat je van tevoren een goed tentoonstellingsplan kunt maken, kun je hier plattegrond in pdf-formaat de plattegrond downloaden. Daarop staat aangegeven hoeveel ruimte er per muur beschikbaar is.