Jan van Lokhorst

Kunstenaar Jan van Lokhorst (1954, Middelharnis, Holland) woont en werkt in Gouda en Aunay en Bazois in Frankijk. Opvallend in zijn schilderijen is het kleurgebruik en de lijnvoering. Ze zijn voor de kenner gelijk als het werk van Jan van Lokhorst te herkennen.

De kleuren en lijnen zijn intuïtief en gevoelsmatig gekozen en je kunt dan ook spreken van een grote mate van expressie in zijn schilderijen. Van Lokhorst is een expressionistische schilder pur sang. Hij houdt van de materie, de verf, vaak direkt uit de tube, met paletmes of met de handen opgebracht.

De schilderijen ontstaan meestal vanuit de abstractie. Er worden eerst grote kleurvlakken opgezet. Als de compositie en kleurenspel bevallen komt daaroverheen de tekening. Dan begint het proces van weghalen en overschilderen. Net zo lang tot het schilderij bevalt en af is.

Cor Jong

Cor Jong (Den Helder 1955) is een Nederlandse beeldhouwer. Jong werd als beeldhouwer opgeleid aan de Vrije Academie in Den Haag. Zijn menselijke figuren worden tot de essentie teruggebracht door middel van een kubistische vormgeving.

Hij kreeg in 1977 de kunstprijs van de Stad Gouda met zijn eerste serie stenen beelden. Waarvan er later een aantal in brons zijn gegoten. Hij werkt voornamelijk in Duitsland waar hij zijn atelier heeft.

Arie Bouter

Mijn beroep is mijn bestaan.

Een schaduwspel van tijd.

Een ander land,

een

land verder,

het land dat in mij woont.

Een toren die van de hemel droomt.

Wat was en nu is “tragiek van de tijd”.

Herinneringen zijn vertekeningen.

In zichzelf gekeerde romantiek.

Maar alles, zeg ik zelf, alles vergaat,

als tijdelijkheid van alle dingen.

Theo Hoogwerf-Boomzinger

een groei van —–Luisteren —- naar afstemmen

naar resoneren van in harte verbinding;

begonnen in de jaren 70 afgerond in 2012

van in jaren 90 o a geestverwant gevonden in prinses

Marlinda Weijers

Marlinda Weijers (Anna Paulowna 1973) studeerde aan de kunstacademie van ‘s Hertogenbosch als vormgever. Haar werk laveert tussen museum en keukenkastje, tussen herinneringen, rituelen en andere zweverige zaken – gevangen in beelden om op aarde te zetten.

Wolk

Ik liep eens

In de wolken

En niet niet

alleen

Met m’n hoofd

Omgeven door wolk

Was ik

Die was gezakt

En ik gestegen

Overal het dikke wit

 

Alleen jouw stem

Was daar

En even dacht ik werkelijk

Dit is de werkelijkheid

Toen trokken de wolken op en zeg ik

En zeg

ik

Waar ik was gebleven.

Wim van Loon

Door middel van zijn kunst deelt Wim van Loon observaties van zijn omgeving, zijn gevoelens en zijn gedachten met anderen. Door als schilder naar de wereld te kijken ziet hij die op een andere en meer intense manier dan gebruikelijk.

Wat hij waarneemt en voelt, vertaalt hij naar figuratieve beelden. Die zijn meer dan een weergave van de werkelijkheid. Er zit een diepere en persoonlijke gelaagdheid in. Zo deelt hij zijn blik met de beschouwer en nodigt deze uit om aandachtiger te kijken.

Riet Schurink

Riet Schurink (Enschede 1933) keerde na 27 jaar buitenland in 2014 naar Gouda terug. Met verschillende cursussen in Nederland en Duitsland en jarenlange zelfontplooiing ontwikkelde zij zich tot een kleurrijke kunstenares.

Naast haar geabstraheerde chamotte kleibeelden met gekleurde vlakken en inspirererende lijnen, alles autonoom, begon ze op doek te schilderen. Kleurige vormen, gewaagd, uitdrukkingsvol, levendig en open.

Het kunstenaarscontact bij De Firma (in Duitsland was ze al lid van kunstverenigingen) ziet ze als een expressieve bijdrage in haar nieuwe Goudse leven.

Monique van Wensveen

Monique van Wensveen werkt op het snijvlak van fotografie en grafiek. Ze laat processen van chemische verandering zien. Haar technieken benadrukken haar experimentele manier van werken.

Processen en technieken, tijdsverloop en aantasting zijn het onderwerp van haar werk. Ze sluiten aan bij haar verhaal over ouderdom en verval, de onvolmaaktheid van de mens en menselijke interacties. Een langdurig etsproces van koper vormt ruimtelijke werk met grillige structuren van koperoxide. Een fascinerende tegenstelling ontstaat: de koperoxides zijn mooi én giftig. Mensfiguren vertellen hun verhaal door hun houding, imperfectie en onderlinge verhoudingen.

Marisa Keller

Marisa Keller haalde haar Master in grafische technieken aan RMIT University in Melbourne tijdens een woon- en werkperiode in Singapore. Sinds 1990 zijn haar grafisch werk, (film)installaties en schilderijen te zien geweest op tentoonstellingen in musea, galeries en andere locaties in binnen- en buitenland.

Werk van haar is opgenomen in museumcollecties in Krakow, Singapore en in de ex-libriscollectie te Sint Niklaas, België. Verder in zakelijke, gemeentelijke (Gouda) en in talloze privécollecties.

Keller onderzoekt in haar werk de verhouding tussen mens, natuur en tijd. En hoe de mens tijd in relatie tot zijn natuurlijke omgeving zintuigelijk ervaart.

Pim Leefsma

Pim Leefsma (Gouda 1947) studeerde aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag, kreeg les van onder anderen Wil Bouthoorn en George Lampe. Vanaf 1966 heeft hij tentoonstellingen in binnen- en buitenland.