Mieke de Haan

Schilderkunst, Tekenkunst

Hoe verhoud ik me tot de tijd?

Waar we waren 1

2020
100 x 70 cm
Inkt en krijt op papier

De berm is alledaags, je gaat er makkelijk aan voorbij. Zoveel levenslust aan de kant van de weg, soms tegen de verdrukking in.


Waar we waren 2

2019
140 x 100 cm
Inkt en krijt op papier

Er is juichend opbloeien en delicaat verval. Er is schoonheid en troost.Waar we waren 3

2020
100 x 70 cm
Inkt en krijt op papier

Het paradijs spoelt zich langzaam en gestaag als een golf over verlaten werkplekken uit. Toverachtig licht schijnt door de gaten in het dak.


Waar we waren 4

2020
110 x 80 cm
Acryl- en olieverf op linnen

Op de fiets heen en weer naar mijn atelier zag ik de berm met nieuwe ogen. De veelvormigheid en de groeizucht in deze biotoop ontroert me.


Verschuivende verhalen 1

2021
110 x 80 cm
Acryl- en olieverf op linnen

De natuur woekert op plekken waar de mens verdwijnt. Een stille wereld van groen, waar al het geluid van mensen die er werkten in verdronken is.


Verschuivende verhalen 2

2021
110 x 80 cm
Acryl- en olieverf op linnen

Ik sta aan de rand van dit ondoordringbare landschap dat wel een binnentuin lijkt. Er komen hier weinig mensen meer. Geen reuring maar stilte.


Contact

Mieke de Haan
Schilderkunst , Tekenkunst

mieke@miekedehaan.nl

06 24512798

www.miekedehaan.nl
Facebook
Instagram

Biografie

De tekeningen en schilderijen van Mieke de Haan wortelen in de realiteit. Startpunt én leidraad voor haar beeld is de herinnerde werkelijkheid. Dat levert gelaagde beelden op die zich bevinden tussen abstractie en figuratie. 

Door alle werken lopen als een rode draad twee grote, verbonden  thema’s: tijd en ruimte. Mieke vraagt zich af: “Hoe verhoud ik mij als mens tot de seconde én tot de eeuwigheid? En waar bevind ik mij in een ruimte?”

Maar ruimte en tijd zijn bedachte concepten. Hoeveel hebben die met het gevoel van innerlijke ruimte en persoonlijke tijd te maken? Deze vragen bewegen haar zoektocht in beelden. In Miekes werk is tijd is niet lineair en alle plekken ooit bezocht worden samengevoegd tot nieuwe ruimten. Zo kan ze overal tegelijkertijd zijn.

De verhouding tussen mens en natuur komt ruimschoots ter sprake. De mens, rommelend kind van moeder aarde, laat sporen achter. De natuur, geduldig en meedogenloos, neemt terug wanneer de tijd daar is. Orde en chaos, chaos en orde.